Aan de Beekstraat komt een eind aan tachtig jaar kappershistorie. Fennie en Arnold Winkelman van Masion Jacques tekenen voor de helft van die bewogen periode.
Redactie Laatste update: 09:33 Bron: destentor
Als het aan Arnold Winkelman had gelegen was hij nog een tijdje doorgegaan. Maar een aantal uitvallen waarvan hij zich helemaal niets meer kan herinneren hebben het besluit om te stoppen versneld. Vrouw en zonen gaven Winkelman het beslissende zetje. De 68-jarige dameskapper ziet echter huizenhoog op tegen zijn laatste werkdag. ,,Ik zal de klanten missen.'' De eerste black-out had plaats op een snelweg in Wales. Winkelman zat achter het stuur en was tot niets meer in staat. ,,Voor hetzelfde geld waren we er niet meer geweest'', zegt echtgenote Fennie die door handelend op te treden en een flinke dosis geluk erger wist te voorkomen.
Sinds 1971 staan ze als zelfstandig ondernemer te boek. Daarvoor werkten ze vijf jaar in loondienst van de salon, die is vernoemd naar de eerste eigenaar waarvan alleen zijn Franse voornaam nog bekend is. Ze maakten er een bloeiend bedrijfje van met ooit dertien meisjes in dienst. Het waren de gouden tijden van wassen, watergolven en permanent. Bovendien was het aantal kappers in Apeldoorn nog lang niet zo groot als nu. Maison Jacques telde en telt een trouwe klantenkring. Van het merendeel zijn de haren inmiddels grijs. ,,De tijden zijn veranderd'', zegt Arnold Winkelman. ,,Uiteraard is er nog aantal dames dat zich wekelijks laat watergolven, maar de jongeren komen voor knippen, af en toe verven en soms föhnen. Is er geen plaats bij binnenkomst zonder afspraak, dan is wachten er niet meer bij. Ze gaan meteen naar een ander.''
Langzaam maar zeker is het personeel uit beeld verdwenen. Hield één van de 'meisjes' er mee op, dan werd de werkplek niet meer ingevuld. ,,Zelden zijn hier mensen ontslagen'', zegt Arnold Winkelman. ,,Wel hebben vrouwen hier soms jaren en jaren achtereen gewerkt.''
Zijn eigen vrouw is de stuwende kracht achter de grime. Die poot van Masion Jacques bestaat inmiddels 25 jaar. Beroemd is de jaarlijkse veldtocht van een leger sinterklazen, pieten en kerstmannen. Ook toneel, en operette/ musicalverenigingen weten de weg naar de studio aan de Stationsstraat achter de kapsalon te vinden. Eind december verhuist de studio naar de Boerhavestraat, waar De Winkelmannen een woning hebben gekocht. De gemeente heeft zaak met woonhuis aangekocht. Wat er precies mee gaat gebeuren, is nog onbekend. Wel gaat er straks het een en ander op de schop. De Grift stroomt namelijk onder het pand en de beek heeft behoefte aan een bovengronds bestaan.
Op zaterdag 30 oktober 2010 sluit de kapsalon tegen het middaguur. De afscheidsreceptie is van 14 tot 16 uur.